Farklı Kültürlerin Zenginliği / Gel Ey Seher - Polat Bülbüloğlu
- sinemeyolculuk.com
- Apr 17, 2018
- 3 min read
Geçtiğimiz ay gerçekleştirdiğim Kars gezisi, uzun süredir aklımda var olan bazı düşünceler ve kalbimde yer alan bazı duyguları yüzeye çıkarmak için bir fırsat yarattı. Ülkemizin güzel şehri Kars’da gezerken sanki bir zaman makinesiyle yolculuğa çıkmış gibi Ani Harabeleri’nde yüzyıllar öncesine gittik, oranın güzel doğasında gezerken ruhani duygulara kapıldık. Osmanlı, Rus ve Ermeni mimarilerinin güzel örneklerinden oluşan şahane binalar arasında gezerek mimarinin önemini yeniden hatırladık. Güzel bir gecede de farklı yörelerin türkülerinden oluşan şahane bir müzik dinletisiyle ruhumuzu besledik. Döndüğümden beri o şahane müzikleri dinleyip bu kısa ama güzel tatili anıyorum.
Bu farklı parçaları çok güzel bir şekilde yorumlayan Karslı Sefer Bey’den dinledik. Bunlardan biri ise daha önce de dinleyip bende iz bırakmış, yeniden dinleyince ise yüreğime kazınan “Gel Ey Seher” şarkısıydı. Polat Bülbüloğlu’ndan bu şarkıyı dinleyip etkilenmemek mümkün değil. Azerbeycanlı şarkıcı ve eski Kültür Bakanı Bülbüloğlu’ndan şarkıyı defalarca dinledim ve parçayı her dinlediğimde ruhumun başka bir boyuta geçtiğini, tüylerimin diken diken olduğunu hissediyorum ve diyorum ki her farklı kültürün birleşimi nasıl büyük bir zenginlik.
Yüzyıllardır farklı kültürlere kucağını açmış şu güzel ülkemde, bu kültürlerin zenginliğini yaşamayı bilsek. Bunu düşünürken de bir süre önce okuduğum (araştırınca 2016 senesinde yapıldığını öğrendiğim) ve bende etki eden İshak Alaton’un röportajındaki sözleri geldi aklıma. İstanbul’da doğmuş ve Yahudi asıllı bir ailenin oğlu olan İshak Alaton hayatındaki en büyük kırılmalardan birini Varlık Vergisi zamanında yaşadığını belirtiyordu. Ardından söylediği şu sözler beni çok etkilemişti;
“…. Türkiye’nin zihinsel kromozomlarında bir eksiklik oluştu. O da şu; milliyetçiliğe, milli beraberlik hikâyesi içinde ayrımcılığa çok yön aldı. Yani farkında olmadan bir imaj yaratıldı. Sen Türksen benimle berabersin, Türk değilsen yani Kürtsen, Yahudiysen, Hıristiyansan sen ötekisin. Bugün 90 yaşıma bir kaldı, 1927’de doğdum, 2016’da program yapıyoruz, demek ki gelecek sene 90 oluyorum. Ben hayatım boyunca hep öteki olarak görüldüm, hep ötekiyim. Çok iyi bir öteki, Türkiye’ye müthiş aşık, Türkiye’ye müthiş hizmetleri olan ama Yahudi.”
“Herkese, bütün topluma şu mesajı vermek istedim: Yahu siz binlerce İshak Alaton’u kaybettiniz. Siz bu insanlara iyi davransaydınız Türkiye bugün Almanya’nın önünde olurdu. Kore’nin üç kat önünde olurdu. Bir Japonya olurdu. Neden olmadı, insanlarınızın mahvettiniz, insanlarınıza köle muamelesi yaptınız, insanlarınızı burada doğduklarına pişman ettiniz. “ - (http://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/ishak-alaton-veda-etmeden-once-boyle-demisti-hic-pismanligim-yok-40222591)
Bu ifadeler çok etkilenerek okuduğum ve izlediğim Yılmaz Karakoyunlu’nun “Salkım Hanım’ın Taneleri”’ni hatırlattı bana. Aynı konuyu çok incelikli bir şekilde işleyen bir kitap ve muhteşem oyuncuların kitabı yansıtabildiği bir film… İzleyeli yıllar geçtiği halde etkisinden halen çıkamadığım bir film...
Bunların hepsi bana farklı kültürlerin bir arada yaşayamadığı zamanların acısını hissettirirken, yaşanabildiği zamanki zenginliği hatırlattı. Aslında hatırlamak da diyemem ki, İngiltere’ye 1950’lerde göçmüş anne tarafından Kıbrıslı bir ailenin torunu olarak ben de farklı kültürlerin içinde yoğrulmuş ve hepsinin güzelliğini, hepsinin öğretilerini vs. benliğimde taşımıştım. Burada bence önemli olan soru kim taşımamıştı ki?? Hepimizin genlerinde birçok farklı kültür, ırk, ülke geçmişi yok muydu? Öyleyse zenginleşmek varken neden ötekileşmek ve fakirleşmek seçiliyordu?
Bir kere daha tek başıma bu konulardaki farklı, hatta zaman zaman tuhaf düşünceli kişilerin fikirlerini değiştiremeyeceğimi düşünsem de ömrümün sonuna kadar bu zenginlikten beslenerek hayatıma devam etmeye karar verdim ve bir daha “Gel Ey Seher” dedim.
Hadi ne olur siz de bu muhteşem şarkıyı dinleyin; dinleyince ne diyor, ne hissediyorsunuz?
……………………………………………………………………………………………………………………………………..
Gel Ey Seher
O gözler kimi her taraf qara Bu yollar seni aparır hara Yena bu seher güneş nur yera eyler Bir teze nağıl başlar dünya Oyan ey güneş oyan Al elvan boya yoxsa bu deniz uçar Bir zülmet geca deniz qaçar Gel ey seher... gel ey seher... Es deli külek bu günü apar O öten ömrü yeniden qaytar
O gözler gibi her taraf kara Bu yollar seni götürür nere Yine bu seher güneş şavkın vurur Bir yeni masal başlar dünya durur Uyan ey güneş uyan Al elvan boya yoksa bu deniz uçar Karanlık bir gece deniz kaçar Gel ey seher, gel ey seher Es deli rüzgar bu günü götür O biten ömrü yeniden getir...
Comentarios